Гранитът не е достатъчно радиоактивен, за да е опасен за здравето на човека

Гранитът не е достатъчно радиоактивен, за да е опасен за здравето на човека

май 05, 2023

Гранитът не е достатъчно радиоактивен, за да е опасен за здравето на човека

Гранитът е един от най-популярните естествени камъни, използвани за външна настилка в България. Той е изключително здрав и издръжлив, като го прави предпочитан избор за паваж, площади, тротоари и други външни настилки. Въпреки това, има опасения относно радиоактивността на гранита и е важно да се разбере какво точно означава това за здравето на хората.

Плочите и паветата от гранит не са радиоактивни и не са опасни за здравето на човека, освен ако не са допълнително обработвани с радиоактивни вещества или са взети от местности, където има високо ниво на радиоактивност.

Всички видове гранит съдържат малки количества от природни радиоактивни елементи като уран, ториум и калий-40. Тези елементи се съдържат и в други видове инертни материали, включително почви, скали и пясъци.

Според изследванията на научния свят, нивата на радиоактивност в повечето видове гранит са толкова ниски, че не представляват заплаха за здравето на човека. Фактически, в повечето домове и сгради присъстват гранитни плочи и не представляват рискове за здравето на обитателите си.

За гранита в България

Някои региони в България, като Родопите и Витоша, са известни с естествената си радиоактивност, като резултат от геоложката си структура. В тези райони гранитът може да бъде по-радиоактивен от гранита, който се добива от други местности.

В научната литература има множество изследвания на радиоактивността на гранита в България. Например, едно проучване от 2014 г. проведено от Института по ядрена енергетика на БАН, доказва, че радиоактивността на гранитните образци от България е сравнима с тази на гранитните образци от други страни в Европа. Това означава, че гранитът в България не е по-радиоактивен от гранита, който се добива от други местности в Европа.

Следователно, може да се заключи, че гранитът в България е радиоактивен до някаква степен, като нивата на радиоактивност могат да варират в зависимост от местоположението на добивната зона. Въпреки това, нивата на радиоактивност на гранита в България не представляват заплаха за здравето на хората, които живеят или работят в близост до тези области.

България е добре позиционирана за производство на гранитни изделия. Гранитът е един от най-предпочитаните естествени камъни за външна настилка. Едно от големите му предимства е устойчивостта му като материал с нисък въглероден отпечатък. Гранитът е изключително здрав и издръжлив, като може да издържи на тежки товари, трафик и непредвидими условия.

Фирма Раймар е местен производител в гр. Кресна и сме специализирани в обработката на гранит.Това предлага много предимства за клиентите, като по-бързо доставяне напродукти, по-добро качество и по-конкурентни цени.

Ето някои от предимствата на външна настилка с павета от гранит и бордюри:

 • Издръжливост - гранитът е много здрав и издръжлив материал, който издържа на тежки товари, трафик и непредвидими условия.
 • Устойчивост - гранитът е устойчив на надрасквания, удари и тежки натоварвания. Той също е устойчив на промените на температурата и мразовете, което го прави подходящо решение за региони с големи амплитудни промени.
 • Естетика - паветата от гранит и бордюрите имат природен и естетичен вид, който може да подобри външния вид на всеки дом или сграда.
 • Лесна поддръжка - гранитът е лесен за поддръжка и почистване. Паветата и бордюрите от гранит се почистват само с метла, маркуч и водоструйка и стават като нови.
 • Ниски разходи за поддръжка - за разлика от други материали за настилка, гранитът не изисква редовни ремонти и подмяна на материал. Той е издръжлив и здрав и ще продължи да изглежда добре години наред.
 • Устойчивост на цветовете - гранитът е устойчив на избледняване и промяна на цвета. Това го прави идеален за използване на места, където е изложен ежедневно на пряка слънчва светлина.
 • Екологично чист - гранитът е естествен материал, който е безвреден за околната среда. Той не съдържа опасни химикали и не замърсява водата или почвата.
 • Дълготрайност - гранитът е дълготраен материал, който може да продължи да изглежда добре десетилетия, без да изисква ремонти. Това го прави много икономичен избор в дългосрочен план.
 • Надеждност - гранитът е надежден материал, който може да издържи на тежки натоварвания и силен трафик. Той също е устойчив на промените на времето, като например мразовете и голямата влажност.
 • Наличност на различни видове - гранитът се предлага в голямо разнообразие от цветове и текстури, което прави възможно да се избере най-подходящият вариант за всеки конкретен проект. От тук се постига максимално вписване на паветата и бордюрите във външната обстановка.
 • Българско производство - Това означава, че можем да се възползваме от качествени и конкурентни продукти, произведени в България.
 • Устойчивост на ниските температури - една от големите предимства на гранитните павета е, че няма да се безпокоито от ниските температури, които са толкова характерни за нашите зимни месеци. Гранитните павета са устойчиви на мразове, заледявания и на натоварвания.

Външната настилка с павета от гранит и бордюри представлява изключителен избор за всеки, който търси качествено, издръжливо и устойчиво решение за настилка на външни площи. Комбинирането на качествения материал с красив дизайн и естетика правят гранита една от най-добрите и популярни опции за избор на външна настилка.

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта: