Рустикални настилки

Текстурните контрасти и грапава повърхност на рустикалните каменни настилки за под са в състарен, разчупен и непринуден дизайн.
Майсторски подредената настилка с камък подчертава естествената красота на природата в токсански, крайбрежен и модерен рустик.

Напоената със слънце цветова схема на външните рустикални настилки за под от естествен камък създават топла и приветлива атмосфера в средиземноморски стил.

Използването на естествен камък като строителен материал датира от хилядолетия. Намереното наследство от археологични находки свидетелства за голямата трайност, високите технически качества и издръжливост на камъка при всякакви климатични условия.

Каменните плочи служат за:

  1. красиво архитектурно оформление с естетично подобряване на съответния строителен елемент,
  2. защитна функция (щит) на вертикални стени или хоризонтални настилки и
  3. лесна поддръжка и чистота.

Към облицовките и настилките на открито винаги стои специалното изискване за устойчивост на атмосферни влияния. Всички видове естествен камък могат да се употребяват на открито и са мразоустойчиви, особено когато са импрегнирани с правилните продукти.

Повърхността на рустикалните плочи никога не е супер гладка и това защитава от опасността от подхлъзване.

Монтажът на каменните облицовки и настилки спада към завършващите работи на строежа (след приключване на грубите работи и слегната зидария и здрава основа за полагане).

Подготвителната работа включва почистване от замърсявания.

Проверява се хоризонталността. Очукват се издадените части.

При монтаж на каменни плочи върху бетонови настилки, намиращи се под нивото на подпочвените води, е необходима допълнителна изолация.

Определят се нивата на настилката и през цялото време се следят с помощта на мастара или нивелир.

Монтажът започва от краищата навътре.

Всяка каменна плоча предварително се монтира на сухо, преди окончателното и полагане на мястото ѝ с разтвор. Натиска се и се почуква леко с гумен чук, докато се подравни с нивото на съседните плочи. Излишъкът, който излиза от празната фуга, се почиства с мистрията.

Фугира се с подходящ цвят фугираща смес и се почиства се. Накрая чистата и суха каменна повърхност се намазва с импрегнатор.

По аналогичен начин се лепят и настилки на тераси и стълбищни площадки.

Каменните неоформени плочи за настилка имат винаги 2 страни с възможна различна наситеност на цветовете. Работа на майстора е да подбере по-равната и подходяща страна като цвят, за да си пасне камъкът на точното място.

Всички знаем, че с естествен камък се строи от зората на човешката цивилизация. Не спираме да се удивляваме и днес на майсторското каменарско изкуство, оставено ни в наследство от нашите предци.

Добре, но вече отдавна не сме в каменната ера. Все пак наизлязоха редица също много добри и интересни материали, направени и произведени с машини от човека.

Но има нещо много важно: освен че естественият камък е много красив и лесен за поддръжка, той е устойчив, зелен материал с нисък въглероден отпечатък.

Взимаме камъка назаем от недрата на земята. Радваме му се, използваме го със сигурност дългосрочно и след това го връщаме обратно на земята – там, където е започнал неговия процес на създаване.


За пътеките с тревна фуга

Неоформените, полигонални плочи от гнайс са идеални за направата на пътека с тревна фуга, тъй като те са създадени от природни материали, които са изключително здрави и устойчиви на всякакви атмосферни условия. Тези плочи от камък имат красива и естествена текстура, която добавя допълнителен характер към вашата градина.

Ето няколко стъпки за направата на такава пътека с тревна фуга от каменни неоформени, полигонални плочи:

  1. Подгответе мястото - Определете къде искате да бъде пътеката и почистете това място от трева, корени и камъни. Изравнете земята и я трамбовайте с машина "трамбовка".
  2. Измерете и отбележете площта - Използвайте лента или дървени маркери, за да определите точната форма и размери на пътеката.
  3. Подгответе фундамента - Направете слой от чакъл и пясък с дебелина около 5 см. Трамбовайте слоя, за да създадете стабилна повърхност.
  4. Започнете с крайните плочи и поставете плочите от камък - Подредете плочите, като оставяте фуги между тях. За по-голяма стабилност, можете да използвате малки камъчета и чакъл, за да укрепите плочите.
  5. Направете тревните фуги - За да създадете тревна фуга, насипете пясък и тревни семена в отворите на фугите. Продължете по този начин, докато довършите цялата пътека.


След като завършите с първата част от пътеката, можете да продължите със същата техника и да изградите допълнителни части на пътеката, която да отговаря на вашите нужди.


Когато пътеката е направена, тя не само ще придаде красота на вашата градина, но и ще ви предостави функционално място за разходки и почивка. Така можете да се наслаждавате на вашата градина и да имате красиво и удобно място за релакс и качествено време със семейство и приятели навън и на открито.

Насърчаваме за повече качествено време навън и на открито у дома със семейство и приятели
В гр. Кресна произвеждаме градински изделия, обработваме естествен камък и съдействаме с всеотдайност
Помагаме в избора с вдъхновяващ сайт, мостри и шоурум в гр. София
Организираме транспорт до адрес в цяла България
Работим с лична отговорност за устойчивост с естествени материали
Споделяме любовта си към естествения камък и вдъхновяващата красота от природата
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта: