Каменна облицовка на интериор с травертин

Каменна облицовка на интериор с травертин

мар 21, 2024

Напоследък в интериорните тенденции се завръщат проектите с разнообразни решения за облицовка на каменни стени като акцент в дневни, кухни, трапезарии и дори спални. Разбира се, традиционно изборът на клиентите пада върху мраморът като класически материал за акцентиране на дадена зона от жилището или пък популярният гнайс, който е лесен за монтаж и придава характерно топло рустикално усещане на облицованите стени.


Днес обаче искаме да се спрем на едно по-нетрадиционно решение, а именно облицовка на интериор с травертин, един материал познат от незапомнени времена и използван за строеж на сгради като Римския Колизеум. Казваме, нетрадиционно, защото сме свикнали да срещаме травертинът най-вече като подово покритие и по-рядко като стенна облицовка.


Снимките, които наш клиент ни изпрати ни вдъхновиха да мечтаем за стени, облечени в травертин и да споделим с вас някои подробности относно този така романтичен и топъл естествен камък. За своя проект клиентът ни избра Травертин Лате Антик с размер на плочите 61х30,5х1,2см. Подредени са хоризонтално, като придават на пространството дълбочина и усещане за непреходност.


Устойчивият на времена и моди травертин може да бъде комбиниран с модерни мебели, скулптури и творби на изкуството и различни материали, сред които кожа, дърво и стъкло. Каквото и да изберете, този естествен камък ще внесе неподвластна на времето красота във вашето пространство. Това е камък, който лесно се адаптира към промени в мебелировката, декорацията и стила в дома, офиса или ресторанта, и служи като вълшебно каменно платно за творчество и нови идеи в дизайна.


Каменните плочи от материали като травертин са създадени да издържат на удари без да показват значителни повреди от драскотини или пукнатини. С течение на времето може да се прояви ефектът на въздействие на атмосферните влияния, който често се цени за това, че придава на интериора характер и атмосфера, напомнящи за древна архитектура. Тази старинна патина е едно от естетическите предимства на травертина.


Въпреки че техниките за монтаж са подобни на тези за керамични плочи, при поставянето на травертина трябва да се има предвид следното. Поради тежестта си, стената трябва да бъде достатъчно здрава и устойчива, за да поддържа облицовката без възможност за пропадане. Понякога се изисква структурно засилване. Травертинът е много твърд камък и обикновените инструменти за рязане на плочи не са достатъчни за него. Вместо това се използва флекс с диамантен диск.


Kакви видове травертин има?


Полиран: Плочите са много бляскави, тъй като камъкът е полиран за максимална гладкост и напълно запечатан. Това е най-доброто решение за устойчивост срещу петна.


Шлайфан: Този клас травертин е запълнен и леко полиран, но все още има матов завършек. Това е и най-популярният камък за интериорни решения за подова настилка.


Антикиран: Антикираният травертин има шлайфани ръбчета, незапълнени дупчици и се характеризира с изтънчен, античен вид. Има красив античен вид и макар за подово покритие да е леко непрактичен вариант, то за облицовка на стена е чудесен избор, който внася характер в пространството.


Опесъчен: Опесъченият незапълнен травертин е специално обработен, за да се придаде на камъка матова кадифена повърхност.


Възможностите за избор са десетки, тъй като освен между видовете обработка, можете да избирате и между различни размери плочи, защото всеки избор ще придаде различно настроение и динамика на пространството.


Ако и вие като нас обичате травертина, изпратете ни своите проекти, а ние ще споделим с вас богатата гама от плочи травертин, които предлагаме и заедно можем да намерим най-доброто решение за вашия интериор.

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта: