Раймар с грижа към природата по пътя към въглеродна неутралност

Раймар с грижа към природата по пътя към въглеродна неутралност

яну 06, 2023

Ние сме в занаятчийския бранш. Обработваме естествен камък всеки ден. Често обичаме да казваме, че продуктите ни са само камък + тежка и упорита работа .

Осъзнаваме ползите от по-устойчиво и по-чисто място за живеене. С нашата продукция на градинско обзавеждане и каменни плочи за екстериорния ландшафт предизвикваме клиентите ни да прекарват много време навън и на открито.

Голяма градина, просторен двор, чисти външни пространства са все неща, които за повечето ни клиенти са безценни. Възможността за отглеждане на собствено чисто земеделие също е лукс и мечта за много от нас.

Но за този най-откровен комфорт трябват чист въздух, естествена светлина и зеленина, и дървета, и чиста вода, и звездно небе…

Зададохме си въпроса: Какво правим ние? Как Раймар да бъде добрият пример? Трябва да сме отговорни към бъдещето на децата ни и да работим за намаляване на въглеродното ни въздействие върху околната среда.

Това са нашите стъпки към по-зелено бъдеще и социално отговорно управление:

 • Чиста, зелена електроенергия от възобновяеми източници. Инсталирахме фотоволтаична централа за собствено потребление, с чиято енергия захранваме голяма част от производствените ни нужди. По този начин въплътеният въглерод в нашата продукция намаля значително.

 • За щастие най-голямата част от технологичния ни отпадък е под някаква форма естествен камък: продукт на природата, който не замърсява, а напротив – може да се рециклира в множество вторични продукти. С трошачки и сита от отпадъка произвеждаме различни фракции мозайки, обли камъчета, каменни фини суровини и инертни материали, които влагаме в производството ни на градински изделия, като строителен материал вместо ново добит инертен материал.Така отпадъкът, който се реализира от обработката ни на камък, се използва като суровина за другото ни производство: градинско обзавеждане.

 • За градинските ни изделия освен естествен камък използваме основно бетон. Циментът съществува от хилядолетия и още не е намерен заместител. Той е основният компонент в монолитното дългосрочно строителство, но за съжаление е много енергийно интензивен.
  Радваме се да споделим, че все повече производители на цимент работят в посока към по-нисък въглероден отпечатък и някои от продуктите им вече са достигнали подобрение от 30%.
 • Обръщаме внимание на всеки етап от веригата ни на доставки и насърчаваме за резултати в намаляване на въглередния отпечатък при нашите доставчици.
 • Насърчаваме също директния транспорт без междинни точки с доставка директно от прозводството ни до крайния клиент (без междинни посредници и по-ниска консумация на гориво). По този начин се минимизират въглеродните емисии, причинени от камионите.

 • Образоваме колеги и клиенти. Помагаме със знание и съдействаме с производството и доставката на естествени материали за дома на нашите клиенти.
 • Предприемаме стъпки в посока кръгова икономика, чрез ефективни начини за пречистване на водата и многократната ѝ употреба в кръгов модел, за да използваме една и съща вода в производствените ни процеси.
 • Работим непрекъснато за обмислен и екологичен дизайн с цел насърчаване на повече преживявания на открито. Вярваме, че естестените материали осезаемо подобват качеството на живот и микроклимата в едно пространство.
 • И не на последно място следим нашите подобрения чрез годишен доклад на Раймар за устойчивост и декарбонизация.


Всички знаем, че камъкът се характеризира най-вече с дълготрайност и устойчивост: естествен откровен материал, красота от природата, огромно разнообразие, гъвкавост с правилния камък на правилното място, нетоксичен, позволява многократно реновиране, внася уют, баланс, топлина и усещане за природа.

Пътят ни в посока зелена компания тепърва трябва да бъде извървян, но няма да спираме да работим в тази посока. Всичко още предостои към трансформацията ни в фирма и общество в гр. Кресна с въглеродна неутралност.

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта: