Всичко за ефлоресценцията (белите солни отлагания) върху повърхността на камъка. Предотвратяване и почистване.

Всичко за ефлоресценцията (белите солни отлагания) върху повърхността на камъка. Предотвратяване и почистване.

юни 06, 2023

Ефлоресценцията при камъка е явление, при което се появяват бели или сиви минерални отлагания върху повърхността на камъка. Това налепване може да бъде причинено от различни фактори, но най-често се дължи на минерални соли, които се отлагат на повърхността.

Когато вътрешна влага се изпарява, солите остават и се концентрират на повърхността на камъка. Образуват се налепи или кристали, които се виждат като бели петна, циментово мляко или петна от сол.

Ефлоресценцията може да се появи върху всякакъв вид камък, включително гранит, мрамор, варовик, пясъчник и други. Въпреки че не е пряко вредна за самия камък, ефлоресценцията е нежелана, тъй като променя външния вид на камъка.

За да се предотврати ефлоресценцията, е необходимо да се контролира влагата, която достига до камъка. Това може да се постигне чрез подходяща хидроизолация, употреба на хидрофобни продукти или подходящи препарати за импрегниране на камъка. В някои случаи може да бъде необходимо и почистване на повърхността на камъка със специални почистващи препарати, които отстраняват кристалите от сол.

За да се подходи превантивно срещу появата на циментово мляко (соли, ефлоресценция), препоръчваме винаги каменните плочи да се лепят с циментово лепило клас C2TES1 с добавка ТРАСсилноеластично тънкослойно и среднослойно трасово лепило за естествен камък.

Импрегнирането на камъка също може да бъде полезно за предотвратяване на ефлоресценцията, но ефективността му може да зависи от конкретните условия и типа камък, с който работите.

Когато говорим за предотвратяване на ефлоресценцията след монтаж, обикновено се импрегнира горната повърхност на камъка за обработка срещу изсолване и избиване на влага.

Въпреки това, в някои случаи е възможно влагата да проникне от долната част на камъка, особено ако камъкът е поставен върху влажна основа или се намира в зони с висока влажност. В тази ситуация задължително използвайте лепило с добавка ТРАС, което значително ще намали риска от появата ефлоресценция / изсоляване в последствие.

На пазара се предлагат различни продукти за почистване и поддръжка на камък, включително почистващи разтвори, импрегнатори, неутрализатори и други. За да изберете правилния продукт, е важно да се имат предвид следните фактори:

 • Вид на камъка: Различните камъни изискват специфични продукти и методи за почистване и поддръжка. Например, мраморът може да изисква деликатни почистващи препарати, докато гранитът може да понася по-агресивни почистващи средства. Проверете дали продуктът е съвместим с типа камък, с който работите.
 • Цел на почистването: В зависимост от проблема, който искате да решите (например ефлоресценция, петна, замърсявания и други), може да има специфични продукти или формули, които са по-подходящи за вашия случай.
 • Изисквания за поддръжка: Ако искате да си осигурите лесна поддръжка на камъка дългосрочно, изберете продукт, който предлага защита и импрегниране на повърхността.

Ние се доверяваме от години на доказаните производители на препарати за естествени камък: АКЕМИ и LTP.


Ето някои от най-честите ситуации и места, където може да се появи ефлоресценция:

 • Външни стени и фасади: Каменните фасади и външни стени на сгради са изложени на влага от дъжд и атмосферни условия. Ако камъкът не е правилно защитен или импрегниран, влагата може да проникне през повърхността на камъка и да доведе до ефлоресценция.
 • Повърхности около басейни: Плочите около басейните са постоянно подложени на вода и влага. Това може да доведе до проникване на вода в повърхността на камъка и последваща ефлоресценция.
 • Подземни стени и подове: В подземни помещения и гаражи, каменни стени и подове могат да бъдат изложени на влага от подводни води или от кондензия. Това може да доведе до ефлоресценция по повърхността на камъка.
 • Паважи и пешеходни пътища: Каменните паважи и пешеходни пътища са подложени на влага от дъжд, сняг и често почистване с вода. Ако не са правилно предпазени, влагата може да доведе до ефлоресценция на повърхността на камъка.
 • Бетонни и тухлени конструкции: В някои случаи ефлоресценцията може да се появи и на бетонни повърхности, като подове, стени или плочки. Това се дължи на наличието на минерални соли в самия бетон.

 

Почистването на ефлоресценция от камък изисква следните стъпки:

 1. Подготовка: Преди да започнете почистването, уверете се, че повърхността на камъка е суха. Ако има замърсявания или прах, използвайте мека четка или прахосмукачка, за да ги премахнете.
 2. Избор на подходящ почистващ препарат: Изберете подходящ почистващ препарат според типа на камъка и вида на ефлоресценцията. Можете да използвате киселинни почистващи препарати, неутрализиращи почистващи препарати или специализирани продукти, които са предназначени за премахване на ефлоресценция. Ние препоръчваме:
  - за първоначално и основно почистване преди импрегниране: LTP Grimex
  -
  за отстраняване на остатъци от цимент, фугa и ефлоресценция от всякакви повърхности и всички видове камък: LTP Cement, Grout & Salt Residue Remover
  за отстраняване на петна на циментова основа от неполиран гранит, шистов камък и гнайс (без мрамор, травертин или варовик): киселина LTP Grout Stain Remover
 3. Тествайте на малка област: Преди да приложите почистващия препарат на цялата повърхност, тествайте го на малка и незабележима част от камъка. Това ще ви помогне да се уверите, че препаратът не причинява вреди.
 4. Нанесете почистващия препарат: След като сте потвърдили, че почистващият препарат е безопасен за камъка, нанесете го върху засегнатите области. Използвайте четка, за да разнасяте препарата равномерно върху повърхността.
 5. Оставете да действа: След нанасяне на почистващия препарат, оставете го да действа според указанията на производителя. Времето на въздействие може да варира в зависимост от продукта.
 6. Изплакнете с вода: След като препаратът е действал, изплакнете повърхността обилно с чиста вода. Това ще помогне да отстраните почистващия препарат и измитите соли от камъка.
 7. Продължете с поддръжката: След като сте успешно почистили ефлоресценцията, разгледайте възможностите за поддръжка на камъка, които могат да предотвратят повторното появяване на ефлоресценция. Това може да включва импрегниране на повърхността с подходящ продукт, редовно почистване и поддържане на добра дренажна система около камъка.

Важно е да отбележим, че процесът на почистване на ефлоресценция може да варира в зависимост от конкретния тип на камъка и препарата, който използвате. Винаги следвайте указанията на производителя на почистващия препарат и се консултирайте с професионален каменар, ако имате въпроси или съмнения относно процеса на почистване на ефлоресценция. 

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта: