Здрав човек, здрав камък – естествена грижа през есенните дни

Здрав човек, здрав камък – естествена грижа през есенните дни

яну 26, 2023

Есента е в най-красивата си фаза и естествено изкушава към активни дейности в полза на здравето на открито.

Независимо дали сте на дълъг преход в планината, лежерна разходка в парка или практикувате любимата си йога в градината, водата е незаменима за човешкото тяло, особено в ситуация на физическо натоварване.

И ако всеки има своя начин за хидратация в движение, то ние в Раймар имаме решение за бърз достъп до бистра вода в градината, което освен практично, е и естетично. Градинската чешма е онзи своеобразен пункт на открито, който събира, разхлажда и утолява жаждата на семейството и неговите гости.

Каменната чешма носи своята самобитност, безспорна функционалност и устойчивост.

С минимални усилия за поддръжка през сезоните и годините, тя е принос към естествената красота на градинското пространство. Нейното присъствие е в състояние цялостно за промени атмосферата, а и нагласите към регулярна консумация на вода, която трябва да бъде приблизително по 2 литра на ден в зависимост от възрастта и теглото.

Снимките към тази статия ще ви убедят, че не само хората, но и всяко друго живо същество цени високо достъпа до хладната вода, особено в топлите дни.  Каменната чешма с голямо обло корито се превръща в един от най-предпочитаните ни продукти, заради своята красота и функционалност, които могат допълнително да се надграждат. Двете части на изделието – основата и облото корито са ръчна майсторска изработка, а облицовката е от дялан естествен камък. Добавянето на втора дъга на коритото придава повече дълбочина и амфитеатрален ефект. Снимките от реален проект за наш клиент показват точно такъв тип решение. Различният цвят и рисунък на камъните, дело на природата, радват окото в пълната си хармония със свежестта на двора.

Приятно допълнение, което често предизвиква неподправена радост в най-малките, е кранчето за градинската чешма, изработено от месинг в цвят античен бронз под формата на делфин.

Както за човек есента е преходен сезон, който изисква подготовка на тялото и имунитета за предстоящите изпитания на студа, така това е подходящ сезон каменните чешми да бъдат подготвени за зимата.

Импрегнирането с подходящ препарат ще гарантира защита на естествения камък от неблагоприятните метеорологични условия и възможността да продължим да се радваме на неговата красота още дълги години. Универсалният импрегнатор за камък Акеми е най-добрият жест на грижа за вашата каменна чешма в тази ситуация.

 

Как да зазимим външната чешма, за да я предпазим от замръзване?

Късна есен е най-подходящият момент за подготовка на красивата градинска чешма за предстоящата зима. Два са вариантите за зазимяване на външните източници на вода:

1. Най-лесният и най-предпочитан начин е чрез директно спиране на водата от спирателния кран; източване на остатъчната вода от инсталацията и прибиране на маркучите. Кранчето се остава в отворено състояние.

2. Ако не е предвиден спирателен кран, трябва тръбите много добре да се изолират с топлоизолационни материали (водоустойчвива на влага вата), за да не замръзнат и да не се пукнат. Старите хора изолират с добре стегнати редуващи се пластове вълнен плат и найлон.
Аналогично трябва да се зазими и водомерната шахта с ред стереопор  и напр. да се сложат чували с дървени стърготини.

Не е препоръчително, обосновано и често не е ефективно да се оставя чешмата да капе цяла зима.

Още един съвет: За да предпазите каменната облицовка от прах и замръзвания и за да улесните поддръжката си през пролетта, е хубаво чешмата да се покрие с водоустойчиво покривало през най-студените месеци.

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта: