Хома (ивайловградски) неоформени плочи

SKU: 2/2/2 | Цена на кв.м с ДДС
18 лв
(0 Отзиви)
Добави в любими
Продуктов номер на неоформени плочи от ивайловградски камък Хома гнайс: 2/2/2
Видове размери:
Едри: 10-15бр. в 1 кв.м с дебелина: 1,5-2,5см
№4 за пътеки: 4-6бр. в 1 кв.м с дебелина 2-5см
Тегло: 55-90кг / кв.м
Опаковка: Пале
18.00 лв
Хома (ивайловградски) неоформени плочи 1
18 лв
Наличност В наличност
Материал Гнайс
Цена/ Мерна единица Цена за 1 кв.м
Макс. тегло на пале 20кв.м = 990кг
10-15кв.м = 990кг
Повърхност Естествена
Естествен камък Хома (ивайловградски)


Заедно със Сиво-синия гнайс каменните плочи Хома са най-подходящи за външни настилки, градински пътеки и дворни плочници, защото са със сравнително равна повърхност. Естественият релеф подчертава красотата на натуралния камък и предпазва от подхлъзване през заледените зимни месеци. Цветовете са спокойни, не напрягащи и отпускащи: земни, бежови, сиви и кафяви.

При полагане е важно да се следва нивелацията, особено ако се работи с големи фуги. Здравината на камъка е пословична и при добре тъмблирана или равна бетонова основа ще изградите красива римска настилка за много идващи поколения.

Още от ХОМА естествен камък …

Външни настилки с неоформени, полигонални плочи и тревна фуга с големите, дебели плочи №4 за пътеки се препоръчват по няколко причини:

  1. Дренаж и управление на водата: Този тип настилка позволява на дъждовната вода да се изтича по-лесно, тъй като има тревни фуги между плочите и водата попива. Това намалява риска от образуване на локви и предпазва повърхността от наводнения или разрушения.
  2. Естетика: Полигоналните плочи с тревна фуга придават естествен вид на настилката, която е в  хармония с околната среда. Този стил може да бъде особено подходящ за градини, частни дворове и общи, споделени пространства. Атмосферата е специална и предоставя уют, уникалност, практичност, свежест и енергична динамика от полигоналната подредба.
  3. Стабилност: Заради неправилната форма, плочите се подреждат по естествен начин и създават стабилна повърхност. Това позволява по-добра устойчивост на натоварване и износване.

За да осигурите равна настилка, която да служи за поставяне на маса и столове, трябва мебелите да са с подходящи (основи) подложки, които да разпределят тежестта между камъка и фугите, за да се избегне потъване.

За монтажа и поддръжката:

Подготовка на основата: Уверете се, че основата на настилката е равна (добре трамбована) и стабилна. Добре е да се използва първо: дренажен слож и второ: ситен пясък за възглавница под плочите.

Поставете каменните плочи, като оставяте между тях равни разстояния, където ще поникне тревата.

Корекция на фугите: При нужда може да коригирате тревните фуги, като добавите допълнително материал (пръст или пясък) за изравняване на повърхността.

Изберете вид трева, който е подходящ и издръжлив за вашата климатична зона и посейте семената във фугите. Редовно поливайте новосадената трева, особено през първите седмици, а и след това през летните месеци.

Регулярното косене на тревната фуга помага да се поддържа естетичният вид и да се предотврати прекомерният растеж. Почиствайте нежеланите плевели. Предпазвайте тревната фуга от тежко натоварване. Ако има зони с увредена трева, може да засеете нови семена.

С правилната грижа и поддържане, външната настилка с каменни плочи и тревна фуга може да предостави красив и функционален елемент във вашето външно пространство. Най-важно е да оформите градината си така, че тя да отговаря на вашите нужди, да осигурява комфорт и да ви прави щастливи.


Като всяко красиво нещо и като всеки естествен материал, камъкът се нуждае от подходяща грижа и поддръжка.

Ние препоръчваме: винаги импрегнирайте каменните повърхности с правилните препарати за естествен камък!

Независимо от вида камък и местоположението, еднократното намазване с импрегнант, ще ви спести излишни вълнения и ще услесни в пъти поддръжката.

Всяко нещо се нуждае от грижи. Използвайте супер качествените немски препарати на АКЕМИ, с които работим и препоръчваме от години.

Намазаната импрегнирана повърхност не позволява на вода и замърсявания да попиват.

Защитата с импрегнатор осигурява устойчивост срещу разрушителните цикли на замръзване-размразяване при външни условия. Водата просто не попива, когато каменната повърхност е импрегнирана, а стои на капки.